Inici de sessió d'usuari
Navegació
Preguntes freqüents
Aquí trobaràs un llistat amb les preguntes i respostes més freqüents realitzades pels usuaris. Si encara tens dubtes aquest és un bon lloc per aclarir. Fes clic sobre la pregunta per veure la resposta.
-
De qui és guifi.net i pinedasensefils.cat?
De tots els usuaris que formen part. Cada usuari és propietari de la part que crea i es fa responsable del seu manteniment i bon funcionament. Cal recordar que la xarxa està montada per gent voluntàriament, amb el que sobre tot us demanem respecte i col·laboració per fer-la créixer.Hi ha la fundació que s'encarrega de garantir els interessos de guifi.net però aquesta no és propietària de la xarxa. El creixement de la xarxa és promogut directament pels mateixos usuaris que volen formar part.
La xarxa de pinedasensefils està formada seguint el model de guifi.net entent la unió fa la força, per tant més val tenir una gran xarxa amb seguint els mateixos estandards d'instal·lació i ús. Si no tens cobertura en el teu barri t'animem a que instal·lis un node per a que tu et puguis connectar i a la vegada facilitis l'accés a més veïns com tu.
-
Necessito una contrasenya per accedir a la xarxa sense fils de pinedasensefils?
No, és una xarxa lliure i no utilitzem xifrat, tots els punts d'accés treballen en obert i qualsevol pot connectar. -
Són perjudicials per a la salut les antenes WIFI?
La potència d'emissió d'aquestes antenes és molt més baixa que la de les antenes de telefonia mòbil, amb la diferència que el mòbil ens el posem a l'orella i l'antena WIFI al terrat. Tot i així ens preocupem pel bon ús de les freqüències i de regulem les potències d'emissió per sol utilitzar la necessària. Seguim un codi de bones pràctiques amb la finalitat que tots els usuaris respectin i facin bon ús de les freqüències WIFI que utilitzem.Cal tenir en compte que les freqüències que utilitzem són les mateixes que utilitzen els router inalambricos que promocionen i regalen els proveïdors d'Internet més coneguts i es len dins de casa.
-
He de pagar alguna quota?
No, la xarxa és lliure i no cal abonar cap tipus de quota. Evidentment el material necessari per realitzar la connexió si que l'has de comprar i pagar-lo. Si no saps fer la instal·lació també hauràs de pagar a algú perquè et faci la instal lació així com el manteniment de la mateixa. De totes maneres està tot documentat i només necessites una mica de temps i ganes d'aprendre. -
Quins són els fonaments de guifi.net? Quins és l'acord d'interconnexió entre iguals?
- Ets lliure d'utilitzar la xarxa per a qualsevol propòsit mentre no perjudiquis al funcionament de la pròpia xarxa oa la llibertat dels altres usuaris.
- Ets lliure de saber com és la xarxa, els seus components i com funciona.
- Ets lliure d'utilitzar la xarxa per a qualsevol tipus de comunicació i difondre el seu funcionament.
- Incorporant a la xarxa, ajudes a estendre aquestes llibertats en les mateixes condicions.
-
Però, això és legal?
Si, guifi.net vol observar en tot moment el marc jurídic vigent, que actualment és el següent:- Per connectar-se, construir una xarxa i fa servir l'espectre radioelèctric que no requereix llicència no és necessària cap autorització administrativa.
- Quan els usuaris entre ells comparteixen continguts a través de la xarxa (*), inclosos els accessos a altres xarxes com ara internet, implícit en qualsevol xarxa de comunicacions, s'entén, com és lògic, que estan fent una autoprestació, o agregant les seves respectives autoprestaciones. En cap cas un servei a tercers. Tampoc cal autorització o notificació administrativa (Art. 6.2 de la Llei 32/2003 General de Telecomunicacions).
- Qui vulgui exercir activitats econòmiques o prestar serveis de telecomunicacions a tercers com a operador a través de la xarxa (*) haurà de disposar de les corresponents autoritzacions administratives (Llicències o autoritzacions d'activitats, etc ...). En qualsevol cas aquestes activitats, tot i que exercissin dins de la xarxa (*), NO tenen res a veure amb guifi.net, i només es pot responsabilitzar a qui les exerceix.
-
Què necessito per connectar?
Depèn de diversos factors, si et trobes a menys de 300 metres d'un supernode amb cobertura per a clients és molt probable que puguis connectar amb un petit router amb antena, un dels més utilitzats és el Ubiquiti Nanostation. Aquesta opció et permet connectar però no permet que ningú es pugui connectar a tu, per tant no estén la xarxa.Si no estàs a prop d'un supernode amb cobertura o el mateix es troba a més de 300 metres necessites muntar el teu propi supernode. Si vols estendre la xarxa deixant que altres puguin connectar també necessites muntar un supernode. El mateix per a comunitats amb més d'una persona interessada en connectar, ja que es fa la distribució dins de l'edifici amb cablejat.
Per saber que és el que més et convé o necessites, posa't en contacte amb nosaltres i parlarem de totes les possibilitats.
-
Detecto moltes xarxes, a quina em connecto?
Segurament amb el teu portàtil quan detectis xarxes sense fils trobaràs moltes. Les que són de pinedasensefils sempre s'anomenen XXXX.pinedasensefils.cat amb petites variacions en funció del tipus de node que estiguis detectant. Si tens algun problema és important que ens diguis quin node és el que estàs detectant.
-
Conexió permanent, conexió 30 minuts...?
Per què quan hem connecto em surt una pàgina de benvinguda que diu que només puc navegar durant 30 minuts? per què estàs connectat a una xarxa destinada a accesos temporals (hotspot). Per evitar problemes amb la CMT, amb operadors i empreses que també ofereixen el servei de connexió a internet aquestes xarxes estan pensades per connectar-se uns minuts i poder fer les gestions/tràmits que es necessitin. A més, permeteran connexió permanent a aquelles pàgines webs que siguin de serveis d'interès general (gencat.cat, renfe.es, aena... ). Si trobeu que falta alguna aviseu-nos. -
Si sou un veí que detecteu un node i voleu disposar d'una "conexió permanent" us animem a que seguiu la guia "tres-passos" http://guifi.net/ca/trespassos i afegiu un node de connexió a la xarxa fent-la així més gran.
-
Qui instal·la tot això?
Els usuaris més manetes prefereixen fer ells mateixos la instal lació de tot l'equip.
Si no et veus capacitat per fer la instal lació pot ser que algun usuari vulgui ajudar voluntàriament, en cas contrari, hauràs de pagar a un instal·lador. -
Amb guifi.net o pinedasensefils.cat tinc internet gratis?
guifi.net o pinedasensefils.cat no és Internet, són xarxes de telecomunicacions diferents i no s'ha de confondre, però dins de la xarxa guifi.net hi ha moltes portes a Internet que permeten als usuaris de la xarxa obtenir connectivitat externa cap a Internet. Aquestes portes són posades en la xarxa pels usuaris de guifi.net que volen compartir la seva pròpia connexió a Internet, per tant les condicions d'ús les estableix l'usuari que ofereix aquest servei. -
No em funciona la connexió, A qui he de queixar-me?
A ningú, la connexió és teva i tu ets responsable d'ella. Si la teva connexió funciona bé i el problema és d'un altre usuari, aquest segurament intentés reparar el problema el més aviat possible per poder seguir usant la xarxa el mateix i els altres que depèn de la seva connexió, però sempre pots posar-te en contacte amb aquesta persona i ajudar-lo a solucionar el problema.Si el problema és un error en la connexió a Internet del proxy pots avisar el responsable del mateix o utilitzar un altre proxy de la xarxa, però en cap moment podrà exigir res a aquestes persones, ja que cedeixen la connexió voluntàriament i podrien deixar de fer-ho si això els resultés un problema.
-
Que hi ha sobre la seguretat?
Cada usuari ha de prendre les mesures de seguretat que l'consideri adequades com si connectes a qualsevol altre tipus de xarxa o Internet. -
Que velocitat té?
La velocitat de la xarxa depèn directament de la qualitat de l'enllaç WIFI i de la quantitat de salts que hagis de fer fins arribar al destí. Això vol dir que si aquestes connectat amb un enllaç molt bo i ràpid la velocitat que et permeti aquest enllaç serà la velocitat que puguis assolir dins de la xarxa, però si per arribar a la destinació has de passar per altres enllaços de pitjor qualitat la velocitat es veurà reduïda en passar per aquests enllaços. També has de tenir en compte que la xarxa troncal i els punts d'accés per a clients són compartits per molts usuaris i no sempre es pot disposar del total de la capacitat dels enllaços.Si a velocitat de connexió a Internet es refereix aquesta dependrà del proxy que utilitzem i de la velocitat de l'ADSL al que esta connectat aquest proxy, de la seva saturació i de les condicions del mateix. Per exemple, usuari pot disposar d'un ADLS de 15 Mbps del qual només fa ús de 10 Mbps i decideix compartir els 5 Mbps restants als usuaris de guifi.net, aquest proxy tindrà una velocitat màxima de 5 Mbps a compartir entre tots els usuaris que l'utilitzin.
-
Què funciona i que no funciona?
Dins de guifi.net tot funciona o podem fer que funcioni, però quan de connexió a Internet ens referim ja no és així, perquè?, Les portes a internet (proxys) són posades en la xarxa pels usuaris que volen compartir la seva connexió a internet i moltes persones al mateix temps fan ús d'aquesta mateixa connexió compartida. Si tots els usuaris que fan ús d'aquesta connexió compartida es posessin a descarregar pel lícules amb programes P2P la connexió no funcionària bé per a cap usuari, afectat greument a l'usuari que paga i comparteix la connexió el qual gairebé no podria ni usar-la.Per evitar confusions, aquí hi ha un llistat de les coses que no funcionen:
- Programes d'intercanvi P2P: eMule, BitTorrent, Ares, Azureus, etc.
- Programes de multicast de vídeo (o TV per Internet): Zatta, VeohTV, LiveStation.
- Antivirus: les actualitzacions automàtiques no funcionen en alguns antivirus (no accepten connexió proxy).
- Videoconferència i trucades amb Windows Live Messenger.
- Qualsevol aplicació que requereixi de ports específics mitjançant NAT i aplicacions sense suport per a servidor intermediari.Llistat de coses que sí que funcionen:
- Navegació web HTTP i HTTPS. Això inclou totes les pàgines d'Internet que pots veure amb el teu navegador habitual: YouTube, banc electrònic, GMail, Hotmail, yahoo, Facebook, etc.
- Videoconferències i trucades amb Skype.
- Programes de missatgeria instantània: MSN Messenger, Pidgin, GTalk, etc.
- Qualsevol aplicació que suporti l'ús de proxy HTTP.